vineri, 24 iulie 2015

Reconditionare programator masina de spalat

   Pentru ca de ceva vreme masina de spalat incepuse sa faca probleme cand ajungea la stoarcere, am hotarat sa vad daca nu cumva programatorul se poate desface in vederea repararii.

   Din pacate nu am decat o poza cu el desfacut pe masa.



   Masina de spalat este in Indesit WG1130D de prin anii '80-'90 (a fost cumparata la mana a doua in 2005). 
   Pentru a demonta programatorul, se da jos capacul superior al masinii, se scoate butonul roatativ (trebuie tras de el cu ceva forta) si se desfac cele doua suruburi de sub buton. Dupa ce a iesit din panoul frontal trebuie rotit 90 de grade pentru a scoate tija care actioneaza compartimentul de detergent. Odata scoasa tija, urmeaza declipsarea si scoaterea conectorilor (4 bucati: rosu, verde, negru si alb). 
   Dupa ce l-ati scos urmeaza desfacerea lui. Programatorul este asamblat cu 4 tije de cupru nituite la capete.  Cu ajutorul unui cleste sfic se scot cele 4 tije (strangand unul din capete). Se scot cu grija cele 6 "etaje" ale programatorului de pe cilindrul central (se foloseste o penseta pentru a elibera fiecare parghie care apasa pe contacte). 
   Se ia fiecare "etaj" si cu ajutorul unei bucati de smirghel fin sau cu o pila de unghii diamantata se curata fiecare contact electric (se vad ca sunt foarte afumate si arse). Dupa curatare se reasambleaza cu grija programatorul, tinand cont de ordinea etajelor. Se reintroduc tijele de cupru si cu un ciocan si un dorn se renituiesc.
   Faceti remontarea pe masina in ordinea inversa demontarii si porniti un ciclu de spalare. Daca nu functioneaza ok exista posibilitatea ca la reasamblare sa fi gresit ceva. 

   Principiul de functionare al programatorului este urmatorul: motorasul pas cu pas de pe spatele lui actioneaza cilindrul cu roti dintate. Rotile dintate actioneaza parghiile de plastic care inchid sau deschid anumite contacte. Din cauza ca actionarea motorului si pompei se face direct din programator (fara relee) contactele se ard si nu mai asigura o conexiune corecta iar motorul nu mai porneste.

   Chiar daca masina mea de spalat este un model mai vechi, exista posibilitatea ca si alte tipuri  (cele cu programator mecanic) sa poate fi reparate in acest fel.

   Lipsa centrifugarii poate aparea si de la uzura pronuntata a curelei. Se aude motorul invartindu-se la viteza mare dar tamburul se invarte incet sau deloc.

Un comentariu:

  1. Salut!
    Grija mare la curatare contacte programator, au din fabrica o pelicula din platina, care previne sudarea lor la arcul electric.. se curata doar cu alcool izopropilic si preiuta de plastic, in nici un caz cu smirghel sau pila. Daca se da jos pelicula de platina, va functiona putin tmp dupa care se vor lipi contactele intre ele. Pe de alta parte, foarte - foarte rar vine problema din programator, de obicei lipsa stoarcerii inseamna o poma infundata sau uzata sau cu ax demagnetizat. Sau daca e cu motor sincron - condensatorul de pornire si-a pierdut capacitatea.

    RăspundețiȘtergere

Reparare display multifunctional Mazda 6 2005 / Mazda 6 2005 multifunction display repair

   O problema des intalnita la Mazda 6 prima generatie, este lipsa (sau amestecul) caracterelor pe display-ul multifunctional (afisaza infor...